Najbliższy termin dostawy - Poniedziałek 6.07 • Dostawy realizujemy od 12:00 do 20:00

Szukaj

5 rzeczy, które zrobiliśmy, aby zredukować plastik

Xawery, 9 luty 2020
5 rzeczy, które zrobiliśmy, aby zredukować plastik
Od kilku lat temat ekologii nie schodzi z ust ludzi na całym świecie, w internecie i mediach czytamy coraz więcej porad na temat tego jak segregować śmieci, co robić, żeby nie marnować i jak żyć w stylu less waste. Choć temat jest naglący i szeroko omawiany, to niestety wciąż brak realnych działań ze strony marketów czy dużych koncernów.

Rośnie świadomość, plastik zostaje

Wiele sklepów oferujących produkty spożywcze zalanych jest plastikiem i nawet jeśli pojawiają się alternatywy, takie jak wielorazowe płócienne woreczki na warzywa, to stoją one na półce zlokalizowanej zaraz obok stojaka z rolkami plastikowych woreczków. Wielu konsumentów z czystego nawyku sięga więc po zrywkę, osobną na każde warzywo, jak gdyby papryka i ogórek były w stanie wojny i nie mogły przebywać w jednym worku. Tak się robiło od zawsze, a nawyki silnie się w nas zakorzeniają. Problem w tym, że mamy kryzys klimatyczny, a ilość śmieci, która zalewa nasza planetę jest coraz większa. Głównie ze względu na trudne do przetworzenia surowce lub takie, których rozkład trwa od 400 do 1000 lat.

Owoce i warzywa nie potrzebują foliówki

Przede wszystkim plastik nie jest nam niezbędny. W nasze codzienne życie wrył się w latach 50 XX. wieku jako ułatwienie dla przechowywania żywności oraz surowiec niezwykle tani w przetwarzaniu i produkcji masowej. Plastik jest więc kuszącą opcją, niestety bardzo szkodliwą dla środowiska. Na szczęście dziś mamy wiele ekologicznych zamienników, z których i my chętnie korzystamy. Sądzimy, że warto dać Wam, smakosze, alternatywę. Szczególnie w świecie warzyw i owoców, który zdominowany przez markety bardzo często narzuca plastikowe opakowania nie dając innego wyboru.

Co zrobiliśmy, aby zredukować plastik?

  1. Zrezygnowaliśmy ze zrywek, które z łatwością zastąpiliśmy papierowymi torbami - papier rozkłada się znacznie krócej i nie jest toksyczny,
  2. Pudełka na bakalie zamawiamy od firmy Vegware, która produkuje je z roślin,
  3. Staramy się wybierać dostawców, którzy owoców i warzyw nie pakują w plastikowe siatki lub hermetyczne worki, a tych którzy sprzedają “luzem”,
  4. Twoje zamówienie dostarczamy w kartonach, które dostały od nas drugie życie, są zwrotne, co daje nam możliwość ich ponownego użycia,
  5. Nawiązujemy współprace ze sprawdzonymi lokalnymi dostawcami, którzy podzielają nasze wartości w kwestiach ekologii i dbania o środowisko.


  6. Plastik każdemu może się zdarzyć, co wtedy?

    Wielu rolników oraz lokalnych dostawców owoców i warzyw nie znalazło jeszcze dla swoich produktów alternatywnego opakowania. Mowa tutaj o rukoli, roszponce czy szpinaku. Są to warzywa bardzo delikatne i wrażliwe na przewożenie oraz warunki termiczne, dla zachowania ich najwyższej jakości niezbędne jest tego typu opakowanie. Podobnie jest ze szczypiorkiem i świeżymi ziołami w doniczce. Nie bójmy się tego, pamiętajmy o recyklingu! Jeśli takie opakowanie trafi do odpowiedniego kosza, ma szansę na przetworzenie. To też jest dobre rozwiązanie.

    Jak robić, żeby było dobrze?

    Jednego dnia zrobiłeś/aś zakupy bez grama plastiku, a drugiego dnia już z samego rana pożerasz słodką bułkę w foliówce? Nie od razu Rzym zbudowano! Każdemu zdarza się drobna pokusa lub zwyczajne zapomnienie. W walce o nasze środowisko ważne jest redukowanie plastiku i stawianie na jego alternatywy, pamiętajmy jednak, że ponowne używanie plastikowych opakowań lub ich recykling również jest sposobem na zrobienie kroku w stronę zielonej rewolucji. Kupujmy świadomie i nie rezygnujmy ze zmiany nawyków na lepsze tylko dlatego, że popełniliśmy jakiś drobny błąd.


Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dodaj produkty

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj